Menu

BIMHUIS & SPACE IS THE PLACE PRESENTEREN

An Interplanetary Night: The Ex-40 Festival

Een jubileum is de ultieme gelegenheid om vooruit te kijken. Dat bewijst The Ex met o.a. gitarist Thurston Moore (ex-Sonic Youth) tijdens deze speciale editie van An Interplanetary Night.

The Ex bestaat 40 jaar! Zoals je kunt verwachten zullen Andy, Arnold, Katherina en Terrie nauwelijks terugkijken en vooral nieuwe wegen verkennen; zo wordt dit jubileum in het BIMHUIS mede-georganiseerd door de avontuurlijke concertreeks An Interplanetary Night. Voorafgaand aan hun eigen optreden presenteren de leden van The Ex maar liefst een dozijn andere acts, van noise en improjazz tot poëzie en performance art.

Al sinds 1979 is The Ex nooit voor één gat te vangen. Met elektrische gitaar, bas, drums en stem als basis werd voortdurend gezocht naar muzikaal onontgonnen terrein. Daarmee beïnvloedden ze tal van internationale bands. Ze werkten samen met onder meer Tom Cora, Instant Composers Pool, Sonic Youth, Tortoise, Mats Gustafsson en Ken Vandermark. In 2002 startte The Ex een levendige muzikale uitwisseling met Ethiopië. De band onderneemt alles in eigen beheer, zonder platenmaatschappijen, managers of roadies.

De jubileumavond opent met het saxtrio van Ada Rave, Hanne de Backer en Christine Abdelnour, gevolgd door de klassiek geschoolde (forte)pianiste Keiko Shichijo. The Ex-zanger Arnold alias Zea vormt een duo met Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja. In het café het slagwerkduo van The Ex-drummer Katherina en George Hadow.

Thurston Moore is vooral bekend van Sonic Youth en inmiddels ook van zijn eigen band. De Amerikaanse zanger en gitaarvernieuwer speelt al jarenlang improvisatiesets met de leden van The Ex. Dit keer zal hij optreden met de Noorse drummer Paal Nilssen-Love van The Thing.

Christine Abdelnour benadert de saxofoon als een bron van uitdagende klanken en experimentele technieken. Ze treedt op met componist en performancekunstenaar Genevieve Murphy. In het café improviseert Terrie Ex met de internationaal geroemde stemkunstenaar Jaap Blonk. De Koerdische zanger en saz-speler Brader Musiki woont al 30 jaar in Nederland en heeft evenwel veel succes in de Koerdische regio. Hij nam al eerder muziek op samen met The Ex. Het Engelse trio Trash Kit van Rachel Aggs, Rachel Horwood en Gill Partington klinkt sterk verwant aan de post-punk waar The Ex uit voortkwam.The Ex-lid Andy Moor treedt op met de Schotse dichter Anne-James Chaton. Zangeres/gitariste Lena Hessels laat songs horen van haar debuutalbum Billow.

Zewditu Yohannes is een Azmari-zangeres uit Ethiopië. Azmari’s zijn rondtrekkende zangers en zangeressen die het vrije woord verkondigen. Zewditu is een van de sterkste voorbeelden die The Ex op de vele rondreizen door Ethiopië is tegengekomen: poëtisch en fijnzinnig, maar ook rechtdoorzee, met een ongekend krachtige stem.

01. Ada Rave & Hanne de Backer & Christine Abdelnour
02. Keiko Shichijo
03. Tsead Bruinja & Zea
04. Katherina Bornefeld & George Hadow (café)
05. Thurston Moore & Paal Nilssen-Love
06. Christine Abdelnour & Genevieve Murphy
07. Terrie Ex en Jaap Blonk (café)
08. Brader Musiki
09. Trash Kit (café)
10. Andy Moor & Anne James Chaton
11. Lena Hessels (café)
12. Zewditu Johannes
13. The Ex