Menu
+31 (0)20 - 788 2150 | info@bimhuis.nl

Roberto Fonseca Trio

Pianist Roberto Fonseca geeft richting aan de toekomst van de Afro-Cubaanse muziek. ‘One of the most dazzling pianists and accompanists in Cuba’ (The Guardian).

5-sterrenrecensies in The Guardian en Jazzism en een dikke pluim van Downbeat: Roberto Fonseca maakt grote indruk met zijn recente album ABUC (Impulse! Records). Zoals de titel al doet vermoeden is het een terugblik op de Cubaanse muziekhistorie van heden naar verleden, van hiphop en jazz tot son en mambo. Daarbij vermijdt hij clichés en komt hij met energieke uitvoeringen die zijn reputatie bevestigen als een fenomenale pianist.

Roberto Fonseca maakte al op 15-jarige leeftijd zijn succesvolle debuut op het Havana International Jazz Festival. Als twintiger speelde hij piano bij Ibrahim Ferrer en Rubén González, van het succesvolle Cubaanse orkest Buena Vista Social Club. Zijn stuwende pianospel werd toen al bewonderd door Herbie Hancock. Later werkte hij samen met o.a. Omara Portuondo, Fatoumata Diawara en Trombone Shorty .

Mixed World Music over ABUC: ‘Een vijfsterren album, ik zeg het maar meteen. Rijk aan historisch besef, met veel gevoel voor de dag van vandaag. Als je in staat bent tot die combinatie, dan ben je een groot musicus. Pianist Roberto Fonseca geeft met ABUC (omkering van Cuba) een ode aan de Afro-Cubaanse muziek van weleer, uit de tijd dat de grote bigbandorkesten in de Egrem Studio’s van Havana hun muziek in één take opnamen. Hij verbindt dat alles met de muziek die hij de laatste jaren maakte, van latinjazz tot Afrikaans getinte muziek en de muziek die in Cuba nu aan de orde van de dag is: reggaeton en hiphop. Maar het is beslist geen allegaartje, integendeel. Hij creëert een sound die coherent is, zijn pianospel is nog altijd uit duizenden herkenbaar en elk nummer heeft een diepere achtergrond.’

Roberto Fonseca piano/keyboard/stem, Ruly Herrera drums, Yandy Martinez bas

After

Na afloop draait DJ The Sidewinder in het café