Menu
+31 (0)20 - 788 2150 | info@bimhuis.nl

Peter Beets & the Henk Meutgeert New Jazz Orchestra

Ondersteunend of ontregelend, nadrukkelijk aanwezig of meer beschouwend, wereldpianist Peter Beets gaat de confrontatie aan met de gloednieuwe 18-koppige bigband van jazzmaestro Henk Meutgeert, die nieuwe muziek schrijft en leiding geeft aan deze bonte verzameling aanstormende talenten.

Door veel ruimte te laten voor persoonlijke invulling van de muzikanten zelf, maar toch de teugels strak in handen te houden wordt het maximale uit het moment gehaald bij zowel de musici als de luisteraar. Experiment en improvisatie gaan hand in hand met messcherpe swing en jazztraditie.

Het eerste concert laat horen waartoe deze bigband in staat is en het repertoire vat samen wat het orkest voor de toekomst in petto heeft:
– De ouverture Van Wagner’s Der fliegende Holländer, overgaand en gecombineerd met It don’t mean a thing if it ain’t got that swing van Duke Ellington.
– De Prelude in E mineur van Chopin, gecombineerd met How Insensitive van Jobim en de bewerking van Peter Beets van dit stuk.
– De Mazurka in A Mineur van Chopin, met een veroverend Spaans karakter dankzij het arrangement van Peter en Henk.
– Astor Piazzolla’s Concierto para Quinteto, gearrangeerd door Henk Meutgeert, eindigend met een bijzonder swingfragment.
Deze werken zijn gearrangeerd door Henk Meutgeert en worden aangevuld met nieuw werk van zowel Henk als Peter, waarbij het accent ligt op de essentie van de jazz: swing en improvisatie.

Henk Meutgeert staat bekend als een dynamische bandleider en energieke arrangeur. Peter Beets is een gelauwerd pianist die met zijn geraffineerde swing een heel orkest ‘meeneemt’. Hun jarenlange samenwerking is zeer vruchtbaar gebleken. Dat uitte zich ook in 2010 toen zij samen een Edison kregen voor Blues for the Date. Dit album, dat in het BIMHUIS werd opgenomen met het Jazz Orchestra of The Concertgebouw, bevat uitsluitend composities van Beets en werd samengesteld, gedirigeerd en gearrangeerd door Meutgeert. Het album werd uitgeroepen tot een van de vijf beste ‘large ensemble albums’ van 2010 door All About Jazz. Peter Beets legde eerder de link tussen Chopin en jazz in zijn programma met het Northern European Jazz Orchestra.

Rik van den Bergh, Mo van der Does, Jasper van Damme, Fernando Sanchez, Floriaan Wempe saxen, Abriel Ferreira, Gidon Nunes Vaz, Libbe Oosterman, Coos Zwagerman, Suzan Veneman trompet, Bart van Gorp, Jos van den Heuvel, Pablo Martinez, Alba Pujals trombone, Peter Beets piano, Tijs Klaassen bas, Wouter Kuhne drums

Facebook event