Menu
+31 (0)20 - 788 2150 | info@bimhuis.nl

Nordic Jazz

Nils Økland Band

Op viool en hardingfele (Noors strijkinstrument) ontwikkelde Nils Økland een unieke stijl, akoestisch, ruimtelijk en diep geconcentreerd. ‘A quiet, often startling beauty’ (Evening Standard).

Nils Økland heeft een hechte groep om zich heen verzameld waarin typische jazzinstrumenten als sax, vibrafoon en contrabas samenkomen met folkinstrumenten als harmonium en hardingfele, de Noorse traditionele tegenhanger van de viool. In de afgelopen jaren ontwikkelden de musici een unieke stijl gebaseerd op de melodieën van Økland, waarbij alle klanken opgaan in het grote geheel. De muziek lijkt soms op folk uit de Noordelijke regionen, dan weer op barok of op de meer meditatieve composities van Michael Nyman en Gavin Bryars.

Nils Økland wordt beschouwd als een van de beste jazzviolisten van deze tijd. Naast de gewone klassieke viool bespeelt hij varianten als de viola d’amore en hardingfele. In zijn huidige vorm bracht de band al twee albums uit, Kjølvatn op ECM Records en, meer recent, Lysning op Hubro Music, dat gezien wordt als Øklands beste album tot nu toe. Nils Økland componeert ook muziek voor dans, theater en film.

‘Rondom de Noorse hardangervedel hangt een magische sfeer. Slechts met het aanstrijken van één losse snaar openbaart zich al een klankruimte waaraan het moeilijk ontsnappen is. Økland laat zijn wonderlijk geïntoneerde volksmuziek versmelten met een haast meditatief onderzoek naar klankkleurverschillen op de vierkante milliliter, componisten als Scelsi en Kurtág indachtig. Luister en je ziet ongetwijfeld noorderlichtflakkeringen voor het geestesoog voorbij trekken’ (het Parool).

Torbjørn Økland trompet/gitaar, Nils Økland viool/Hardanger viool, Sigbjørn Apeland harmonium, Mats Eilertsen bas, Håkon Stene vibrafoon/percussie

Extra informatie

Onderdeel van Nordic Jazz