Menu

Roots @ BIMHUIS

Namibian Tales – Kalahari Encounters

Uniek, zeldzaam optreden van nomadische zangeressen uit de Kalahari-woestijn, samen met de internationale groep Namibian Tales met de in Namibië geboren vocalist Shishani. Voorprogramma door singer/songwriter Neco Novellas.

Een jaar na de release van hun zeer succesvolle debuut Itaala is Namibian Tales terug met het album Kalahari Encounters, het resultaat van een intense samenwerking van de groep met musici uit de Kalahariwoestijn. Het album is een eerbetoon aan het unieke erfgoed van de San – vaak ‘Bosjesmannen’ genoemd – maar ook een muzikale dialoog met deze oorspronkelijke bewoners van Namibië en de omringende landen.

Tijdens intensief veldwerk in de Kalahariwoestijn raakten oprichters Shishani Vranckx en Sjahin During gefascineerd door de schoonheid en de onvermoede complexiteit van de samenzang van de San. Het inspireerde hen tot het ontwikkelen van nieuw repertoire voor een gezamenlijk project van hun Amsterdamse kwartet met vier ‘grootmoeders’ uit de San-gemeenschap. Deze dames komen voor dit concert voor het eerst in hun leven naar Europa om hun oude, uitstervende traditie over te brengen. Net als andere groepen zijn ze onderdeel van een groter sociaal maatschappelijk verhaal, van globalisatie en uitstervende tradities en volkeren, waaronder de San en hun muziek.

Het resultaat is een film voor oren, die ook de rest van het lichaam niet onberoerd laat en de luisteraar meevoert naar een wonderlijke wereld waar de zelden gehoorde samenzang en het complexe handgeklap van de San naadloos versmelten met de warme tinten, het hechte samenspel en de ritmische ‘drive’ van het kwartet.

‘In hun liedjes zit diepe kennis over de natuur, maar het wordt over het hoofd gezien, vaak moedwillig. De Bushmen staan in laag aanzien en worden gemarginaliseerd. Archiefmateriaal ligt te verpieteren en het meeste is überhaupt nooit vastgelegd. Jongeren trekken naar de stad en de liedjes dreigen te worden vergeten. We voelen die tijdsdruk, het moet nu gebeuren. We richten ons op de oma’s die de tradities nog kennen’ (Shishani Vranckx in een interview met NRC).

‘Frontvrouw Shishani heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een fantastische zangeres. Al direct bij de eerste tonen zit je op het puntje van je stoel: melancholiek spel op de cello met ondersteuning op percussie en mbira wordt gevolgd door glasheldere, soulvolle zang die je optilt en meeneemt. Noem het magie, noem het mystiek, maar vroeg of laat beland je in een uiterst aangename trance’ (Mixed World Music over Namibian Tales).

De avond opent met een voorprogramma van singer-songwriter Neco Novellas. Geboren als Anselmo João Johanhane begon hij op jonge leeftijd zijn muzikale opleiding in Mozambique. Vervolgens reisde hij af naar Portugal en Rotterdam waar hij klassiek gitaar en zang studeerde. Inmiddels is hij een begenadigd gitarist en een ware stemkunstenaar die een geheel eigen stijl ontwikkeld heeft. In zijn muziek komen invloeden uit Afrika, Portugal, Brazilië en jazz samen. Een ware smeltkroes dus, waarin altijd warmte en een gevoel van swing resoneert.

 

PROGRAMMA:

20:30 Solo-optreden van Neco Novellas

20.50 Interview door Emma Lesuis met artiesten, afgewisseld met filmbeelden van research en repetities in Namibië.

21:20 Pauze met DJ Edo Bouman (Vintage Voudou)

21:35 Concert Namibian Tales – Kalahari Encounters

22:30 DJ Edo Bouman (Vintage Voudou)

 

JU/’HOANSI SINGERS (uit Namibië):
N!ae Komtsa, Kgao Xoa//an, //Ao N!ani, Baqu Kha//an

NAMIBIAN TALES:
Shishani zang/gitaar, Bence Huszar cello, Debby Korfmacher mbira/kora/zang, Afron Nyambali bas, Sjahin During percussie

Facebook event

Extra informatie

Het Amsterdam Roots Festival laat in vele talen en stijlen, met podiumkunsten en film uit alle delen van de wereld, met een fascinerende verscheidenheid van dichtbij en ver weg, het gezicht zien van onze mondiale samenleving. Het festival presenteert artistiek talent in het spanningsveld tussen traditie en vernieuwing. Juist op dat snijvlak vonkt de energie van de talloze cross-overs tussen culturen en stijlen.

Klik hier voor het Amsterdam Roots Festival programma in het BIMHUIS en hieronder op het logo voor het volledige programma.

Korting met Stadspas

Voor Stadspashouders geldt een speciale korting van € 8,50. De korting is geldig bij aanschaf van een ticket bij de BIMHUIS-kassa op de avond van het concert, op vertoon van de Stadspas.
N.B. Het concert van vanavond is uitverkocht.

In samenwerking met: