Menu
+31 (0)20 - 788 2150 | info@bimhuis.nl

Nai Barghouti & Amsterdams Andalusisch Orkest

Internationaal geroemd zangtalent en fluitiste Nai Barghouti tilt de klassieke Arabisch-Andalusische muziek naar nieuwe hoogtes met het Amsterdam Andalusisch Orkest.

Een natuurtalent is neergestreken in Amsterdam: de 21-jarige Palestijnse zangeres Nai Barghouti trad eerder op voor uitverkochte zalen in onder meer Egypte, Libanon en Koeweit en al op zeer jonge leeftijd wist ze te overtuigen met haar vertolking van Arabische liederen. Critici noemden haar een ‘klassieke diva’ en vergeleken haar met de legendarische zangeres Umm Kulthum. Inmiddels heeft ze zich ontwikkeld als fluitiste en componiste en bestudeert ze de relatie tussen Arabische zang en jazz aan het Conservatorium van Amsterdam.

Het Amsterdams Andalusisch Orkest is toegewijd aan de Arabo Andalus muziek, de muziek die tussen 9e en 15e eeuw ontstond op het Iberisch schiereiland en verschillende mediterrane landen met elkaar verbindt. Jonge Amsterdamse en Marokkaanse musici vormen sinds 2011 dit orkest dat al te horen was in vele theaters in Nederland en Marokko. Drie repertoires komen aan bod: de klassieke tarab, de volkse chaabi andalusi en de mystieke sufi andalusi, naast kruisbestuivingen met andere Andalusische genres als malhoun en flamenco. Eerder werkte het orkest samen met gerenommeerde musici als Marcel Khalife, Omar Bashir en Tony Overwater. Het orkest staat onder leiding van Abderrahim Semlali (viool) en Ahmed El Maai (qanun).

Het NRC reageerde enthousiast op de recente samenwerking met Omar Bashir:

‘Met gasten als contrabassist Tony Overwater verkende Bashir de grenzen van de Arabische muziek, jazz en zigeunermuziek. In het laatste stuk, over de wortels van de flamenco, imponeerde qanun-speler Ahmed El Maai van het Amsterdams Andalusisch Orkest met een schitterende solo.’

Nai Barghouti, vocalen / fluit, Aberrahim Semlali viool, Ahmed El Maai qanun, Ruven Ruppik percussie, Daniel van Huffelen contrabas, Haytham Safia ud, Imad Nouinou piano