Menu

KIKA SPRANGERS LARGE ENSEMBLE: HUMAN TRAITS

Kika Sprangers imponeert met lyrisch saxofoonspel en kleurrijke, melodieuze composities. Met haar Large Ensemble presenteert ze het nieuwe album Human Traits.

Saxofonist Kika Sprangers (1994) presenteert haar nieuwe album Human Traits. Een reeks persoonlijke portretten, muzikaal vertolkt door haar Large Ensemble. De spanning tussen onderlinge verbondenheid en verwijdering is een belangrijk thema. ‘Je kan je met ieder ander verbinden, zolang je diegene maar durft aan te kijken’, aldus de saxofonist en componist.

Kika Sprangers raakt iedereen met haar meeslepende composities vol melancholie en royale harmonieën, vaak ondersteund door stevige grooves. Haar saxofoonspel is sterk beïnvloed door zangers, zoals ze uitlegde aan Jazzism: ‘Zingen is voor mij de meest rechtstreekse uitingsvorm; de stem heeft van zichzelf een soort kwetsbaarheid en die probeer ik in mijn saxofoonspel te verwerken.’

Eerder speelde ze in het BIMHUIS als jong talent tijdens Young VIPS-tournee met haar kwintet. Ook werkte ze samen met onder meer het Metropole Orkest en Boy Edgar Prijs-winnaar Martin Fondse. Nu treedt ze op met haar Large Ensemble, met vocalisten Anna Serierse, Marit van der Lei en Sanne Rambags en een unieke blazerssectie met basklarinet, hoorn, trompet en fluit.

‘Sprangers maakt alle beloftes waar met een geweldige set.’ (Jazzism over het Kika Sprangers Quintet op North Sea Jazz).

*Voor haar debuutalbum werkt Kika samen met portret fotografe en vormgever Karen van Gilst. Zij heeft de door Kika muzikaal vertolkte personages geportretteerd. Van Gilst exposeert voorafgaand en na afloop van het concert in de foyer en ondersteunt de muziek tijdens het concert met visuals. Het geheel vormt een bijzondere interdisciplinaire ervaring die je wakker schudt en op indringende wijze laat kennis maken met de karakters.

Kika Sprangers alt / sopraansax, Anna Serierse zang, Marit van der Lei zang, Sanne Rambags zang. Remigijus Kazukauskas fluit. Alistair Payne trompet. Robert-Jan Looysen hoorn. Emilio Tritto basklarinet, Koen Schalkwijk
piano / wurlitzer, Alessandro Fongaro bas, Willem Romers drums

After

Mo van der Does