Menu

albumrelease

Jazz Orchestra of the Concertgebouw: Threnody

Krachtige bijdrage aan de hedendaagse bigband-jazz door vooruitstrevende Amerikaanse componist.

Jim McNeely, op dit moment één van de smaakmakers van de bigband-jazz, presenteert nieuw werk voor het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. De composities vormen samen het album Threnody, dat dit najaar verschijnt. In eerste instantie werd Threnody (klaagzang, lamento) opgedragen aan hen die zijn geraakt door de coronapandemie, maar McNeely heeft besloten het ook te wijden aan de slachtoffers van de volgende crisis waarin we ons bevinden: de aanval op vrijheid en democratie.

De Amerikaanse pianist, arrangeur en componist Jim McNeely was (virtual) Composer in Residence van het orkest gedurende 2021. Een uitzonderlijke tijd, die niet alleen het compositieproces beïnvloedde maar ook muzikaal doorklinkt. In de composities ging McNeely uit van de talenten en interesses van de solisten. Het orkest wordt nu eens niet door een dirigent geleid, maar door meesterdrummer Martijn Vink. Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw won meerdere Edison Awards en werkte eerder samen met legendes als Chick Corea, Dr. Lonnie Smith en Joshua Redman.

Marco Kegel altsax, Jasper van Damme altsax, Simon Rigter tenorsax, Sjoerd Dijkhuizen tenorsax, Juan Martinez baritonsax, Wim Both trompet, Erik Veldkamp trompet, Jan van Duikeren trompet, Ruud Breuls trompet, Jan Oosting trombone, Ilja Reijngoud trombone, Bert Boeren trombone, Martin van den Berg bastrombone, Martijn van Iterson gitaar, Peter Beets piano, Frans van Geest bas, Martijn Vink drums