02 mrt 2019 - Fumaça Preta / Bacchanalia / Jasper Stadhouders solo / Sleep Gunner - BIMHUIS Amsterdam
Menu

AN INTERPLANETARY NIGHT

Fumaça Preta / Bacchanalia / Jasper Stadhouders solo / Sleep Gunner

De Brits-Portugese psych/latingroep Fumaça Preta staat centraal op deze zinderende editie van Space is the Place, de impro-concertserie die ontstaan is in De Ruimte (Amsterdam-Noord).

Dit concert wordt aanbevolen door:
NATHAN DAEMS

Al een paar jaar organiseert Space is the Place in De Ruimte (Amsterdam-Noord) intieme en spectaculaire avonden met een brede blik op jazz- en improvisatiemuziek. Na bijna vijfhonderd concerten en ruim duizend musici verplaatst het circus zich zo nu en dan naar de andere kant van ’t IJ. Space is the Place neemt nu het BIMHUIS over met bands en musici die wel of niet eerder in De Ruimte speelden, met als hoofdact Fumaça Preta.

Fumaça Preta (Portugees voor: zwarte rook) gooit allerlei genres in een hallucinerende mix, van tropicália en afrobeat tot psychedelische rock en musique concrète. De Portugees-Venezolaanse percussionist Alex Figueira begon het project in zijn analoge studio in Amsterdam, waarna twee Britten zich aansloten: gitarist Stuart Carter en bassist James Porch. Hun muziek vliegt alle kanten op, maar vaak met een rotsvaste groove.

Soms kloppen de meest dwaze combinaties uitmuntend. Een gouden cocktail: repeterende cumbiaritmes als basis voor explosieve jazzstrapatsen. Het zeskoppige Bacchanalia, geleid door de Uruguyaanse bassist Miguel Petruccelli, laat iedereen zweten en alles ontploffen. Het zijn de bezwerende Spaans-Afrikaanse ritmes en de ruige uithalen van saxofoon, gitaar en percussie die de hele bandsound verhitten tot een vuurspuwend monster.

Sleep Gunner bestaat uit gitaristen Mark Morse en Jeroen Kimman, die als duo een eigenzinnige ode brengen aan de hartverscheurende country van The Louvin Brothers, van het legendarische album Satan Is Real.

Aanvullend speelt gitarist Jasper Stadhouders een solo-set.

 

Fumaça Preta
Alex Figueira percussie, Stuart Carter gitaar, James Porch bass

Bacchanalia
John Dikeman tenor sax, Jasper Stadhouders gitaar, Nicolas Chientaroli toetsen, Miguel Petruccelli bass / composities, Onno Govaert percussie, Tristan Renfrow drums

Sleep Gunner
Mark Morse, Jeroen Kimman guitar

Jasper Stadhouders guitar

After

Na afloop van het concert viert Bimhuis Sound System haar eerste verjaardag met DJ's Tienson & Radikal Rupert. Bezoekers van Interplanetary Night kunnen deze DJ-avond gratis bezoeken!