16 jan 2021 - Early Show: Rubatong – Cataract - BIMHUIS Amsterdam
Menu

Early Show: Rubatong – Cataract

Eigenzinnige blues, poëzie en improvisatie treffen elkaar in hechte groep met toonaangevende musici uit verschillende richtingen.

Het blijft wonderlijk hoe grillig en tegelijk samenhangend Rubatong klinkt, zeker als je de bandleden op een rijtje zet: klassiek geschoold percussionist en marimba-ambassadeur Tatiana Koleva; elektrisch gitarist Thijs Elzinga, die alles speelt van psychedelische rock tot country en blues; Luc Ex, die zijn hoekige basspel ontwikkelde in The Ex; en natuurlijk oprichter Han Buhrs, die de toon zet met zijn hypnotische en extreem wendbare stem. Al die elementen komen samen op het nieuwe album Cataract, dat de luisteraar voortdurend uitdaagt en in de greep houdt.

‘Een grillig repertoire dat heel in de verte Captain Beefheart in herinnering brengt… Rubatong hanteert de blues weer als open kunstvorm: louter als uitgangspunt om tot nieuwe expressie te komen. Daarmee treft dit kwartet met de precisie van een drone-bombardement het hart van de luisteraar’ (live-recensie in de Volkskrant, *****).

BIMHUIS & Corona

 

Han Buhrs vocals, Tatiana Koleva vibes / percussion, Thijs Elzinga guitar, Luc Ex acoustic bass