Menu

Dick de Graaf Quartet: Festive

Al veertig jaar voorloper in de Nederlandse jazz en winnaar van de Edison jazz Oeuvre Award 2022

Dick de Graaf staat internationaal bekend als een bevlogen en avontuurlijke saxofonist met een tijdloze warme toon. Dit jaar ontving hij de Edison Oeuvreprijs voor zijn bijdrage aan de Nederlandse jazz in de afgelopen veertig jaar. Het juryrapport spreekt over ‘een ware ambassadeur van de jazzmuziek die hij blijft voeden met vernieuwing. Hij kent de dynamiek van een goede spreker: nuance en contrasten, verrassingen en rust, de luisteraar aan de hand meenemen.’

Het Dick de Graaf Quartet zal stukken spelen van het album Festive, dat dit jaar verscheen op ZenneZ Records. Daarbij presenteert de bandleider nog nieuwere eigen composities, waarin hij zijn hybride benadering van de jazz laat horen. Bij het album zit een boekwerk waarin Dick heel aanstekelijk zijn nu al veertig jaar durende reis door het jazzlandschap beschrijft. Tijdens optredens leest hij hieruit voor.

‘…niet te onderschatten bijdragen aan het Nederlandse jazz-ecosysteem… voorloper in het verbinden van stijlen, genres en invloeden’ (Jazzism).

Dick de Graaf tenorsax/sopraansax/composities, Barry Green piano, Jos Machtel contrabas, Pascal Vermeer drums