Menu

The Stone in Europe Curated by John Zorn

Brian Marsella Trio

John Zorn’s instituut The Stone reist door Europa, met in het BIMHUIS Zorn-composities uit de Masada-reeks door het Brian Marsella Trio, met Trevor Dunn en Kenny Wollesen. ‘An uplifting thrill’ (Downbeat).

Brian Marsella is een pianist die zowel virtuoos als eigenzinnig uit de hoek kan komen; criticus Peter Margasak omschreef zijn stijl als ‘Herbie Nichols or Bud Powell playing at warp speed.’ Met zijn trio speelt hij de Joods getinte composities uit de Masada-reeks van John Zorn, ter gelegenheid van de 65ste verjaardag van de baanbrekende musicus uit New York. Marsella, bassist Trevor Dunn en drummer Kenny Wollesen zijn bekende compagnons van Zorn. Zij spelen de composities uiterst gevarieerd, waarbij elk stuk verwijst naar een andere pianist of componist, van Bill Evans en Don Pullen tot Debussy en Satie.

John Zorn wordt alom erkend als een van de grote muzikale vernieuwers uit New York sinds de jaren 60. Zijn muziek omvat vele stijlen, van avontuurlijke groepsimpro (Cobra) tot heftige noiserock (Naked City) en akoestische jazz (Masada). Hij werkte samen met een enorm scala aan musici, van Lou Reed tot Misha Mengelberg. De altsaxofonist en componist organiseerde jarenlang concerten vanuit zijn club The Stone, die sinds kort verhuisd is naar de New School Glass Box Theatre. Maar The Stone reist vanaf dit najaar ook door Europa, met onder meer concerten in het BIMHUIS (Brian Marsella Trio) en LantarenVenster (Mary Halvorson Quartet, 1 september) en in Den Bosch (November Music, 5 november en Secret Chiefs 3, 8 november).

‘Music from the heart, beautiful’ (Downbeat, zie link).

Brian Marsella piano, Trevor Dunn bas, Kenny Wollesen drums

Facebook event

After

Na afloop draait DJ Bavlava in het café