Menu
+31 (0)20 - 788 2150 | info@bimhuis.nl

Breakaway

Nieuwe muziek van jazz- en improvisatiemusici uit Chicago, Boston en Amsterdam, die ook samenspelen in The Whammies. Met o.a. Jorrit Dijkstra op altsax en lyricon.

Breakaway is een Amerikaanse groep met diepe wortels in de improvisatiescenes van Chicago, Boston en Amsterdam. Onder de naam The Whammies spelen deze musici sinds 2012 het repertoire van Steve Lacy (drie albums op het eigen label Driff Records en diverse tournees in Europa en Noord-Amerika, met Han Bennink op slagwerk), maar als Breakaway word uitsluitend eigen werk gespeeld.

Dijkstra, Karayorgis, Bishop en McBride zijn belangrijke leden in de levendige jazz- en improvisatiescene van Boston, met maandelijkse vaste concerten in de club The Lily Pad. Eigen composities worden afgewisseld met “instant-arranging”-technieken en vrije improvisaties, geïnspireerd op vrije jazzvormen uit Amerika en Europa.

Saxofonist en componist Jorrit Dijkstra woont sinds 2002 in de Verenigde Staten vanwege zijn fascinatie voor de experimentele kant van de Amerikaanse muziek. Sindsdien zorgt hij voor levendige uitwisseling met de jazz- en improvisatiescene van Amsterdam, waar hij lang deel van uitmaakte. Hij geeft les aan de prestigieuze Berklee College of Music en runt het label Driff samen met Pandelis Karayorgis.

Jorrit Dijkstra altsaxofoon/lyricon, Jeb Bishop trombone, Mary Oliver (alt)viool, Pandelis Karayorgis piano, Nate McBride bas, Frank Rosaly drums