04 dec 2020 - Amstel Quartet & Anass Habib: Stories of the Soul - BIMHUIS Amsterdam
Menu

Amstel Quartet & Anass Habib: Stories of the Soul

‘Het meest kleurrijke saxofoon quartet ter wereld’ en Marokkaanse zanger presenteren een programma vol verhalen en emotie.

Decennialang begonnen vrijwel alle radiostations van de Arabische wereld hun uitzending met een werk van Fairuz, ‘de ceder van Libanon’, of Oum Kalthoum, ‘de Dame van Caïro’. Als geen ander wisten deze artiesten door te dringen in de ziel van de Arabische bevolking. Ze dichtten het gat tussen emotie en poëzie: een dierbaar gekoesterde kunstvorm in het Midden-Oosten.

Stories of the Soul is een programma vol met verhalen en emotie, gemaakt met de Marokkaanse zanger Anass Habib. Habib werd geboren in Fez en woont sinds drie jaar in Nederland. Hij specialiseerde zich in Libanon en Syrië in klassieke en oude traditionele Arabische, Aramese en Byzantijnse muziek. Tijdens Stories of the Soul zal hij begeleid worden door Amstel Quartet, die hun eigen brede muzikale achtergrond combineren met de traditionele instrumentale Arabische toonkunst.

In dit programma klinken naast de welbekende liederen van Oum Kalthoum en Fairuz de opzwepende werken van Mahmoud Sobh, de patriottistische klanken van Egyptisch vaderfiguur Sayid Darwish en composities van de Rahbani Brothers – ooit de veelzijdige muzikale compagnons van Fairuz. Composities die gevoelens en verlangens van de Arabisch bevolking openbaren, maar bovenal ook repertoire dat voor een groot deel van de Westerse wereld nog onontgonnen terrein is.

BIMHUIS & Corona

 

 

Anass Habib vocals, Remco Jak sopraansaxofoon, Olivier Sliepen altsaxofoon, Bas Apswoude tenorsaxofoon, Harry Cherrin baritonsaxofoon